Chilli si svou oblibu získala díky látce zvané kapsaicin. Kapsaicinu vděčí za svou pálivost, která u některých odrůd dosahuje pro běžného smrtelníka až nestravitelného stupně intenzity. Nemusíte ovšem sáhnout ihned po světové rekordmance, aby vám chilli paprička podpořila hubnutí. Důležitější bude spíše pravidelnost užívání této pochutiny. Pravidelná špetka chilli zvýší rychlost metabolismu a nastartuje požadované hubnoucí pochody.


Nechce se ti číst? Celý článek jsem pro tebe namluvila!


Chilli není jen tak ledajaká paprika

Paprika (Capsicum) je rod rostlin z čeledi lilkovitých. Do celého světa se rozšířila z tropické Afriky. Některé druhy papriky se používají jako běžná zelenina, další našly využití jako koření, a některé slouží jako lék. A právě ty léčivé formy obsahují již zmíněný kapsaicin – rostlinný alkaloid zodpovědný za dráždivý pocit pálení na všech tkáních savců i člověka, se kterými přijde do styku. Ne nadarmo se říká, že chilli pálí dvakrát.

Sheldon nemá ve svém vtipném odbočení od tématu tentokrát pravdu – naše ústa ani rektum (konečník) nemohou cítit pálivost jako chuť, protože se kapsaicin neváže na chuťové buňky, nýbrž na receptory pro vnímání bolesti, tzv. nociceptory.

Jak zmírnit pálivost?

Občas se stane, že to s chilli tak trochu přeženeme. Když ujede ruka, jako první pomoc poslouží krajíc chleba, tučné jídlo, případně hlt silné lihoviny. Chleba bojuje proti pálivosti mechanickým narušením. Vazbu s molekulami lipidů, na které se kapsaicin váže, rozpustí ideálně tuky a alkohol. Častým omylem bývá snaha o odstranění pálivosti vodou, ve které se však kapsaicin nerozpouští.

 

Tip na potřísněné ruce: místo oplachování vodou použijte olej, mastný krém nebo alkohol.

 

Chilli jako pomocník při hubnutí

Chilli paprička Habanero

Konzumace kapsaicinu zvyšuje tvorbu zažívacích enzymů, čímž pozitivně podporuje procesy trávení. Díky zvyšování metabolické aktivity pomáhá spalovat kalorie a tuk. Pravidelným zařazením chilli do jídelníčku zvýšíme svou snahu o snížení tělesné hmotnosti a nastartování metabolismu.

Pojídání ostrých jídel v létě má své pozitivum v ochlazování organismu. I když se paradoxně při takovém jídle pořádně zahřejeme, dojde ke zvýšení pocení a tím ke snižování teploty těla.

Přínosy chilli pro zdraví

  1. boj proti rakovině
    Protinádorové účinky byly popsány na experimentálních modelech nádorů žaludku, kůže a nervového systému. Také může zastavit šíření rakoviny prostaty.
  2. úleva od bolesti
    Studie prokázaly, že kapsaicin blokuje pocity bolesti snížením produkce tzv. substance P, která je považována za hlavního chemického posla bolesti periferními senzorickými nervy a mozkem.
  3. antibakteriální účinek
    Složky chilli vykazují silný antibakteriální efekt. Toto je dále zesíleno karotenoidy, flavonoidy a dalšími látkami přirozeně se vyskytujícími v rostlině, které podporují imunitu. Pomáhá odstraňovat hlen z dýchacích cest.
  4. protizánětlivé účinky
    Kapsaicin se využívá k léčbě smyslových poruch nervových vláken, je možno jej využít v léčbě artridy, lupénky a diabetické neuropatie.
  5. střevní onemocnění
    Stimuluje žaludeční sekrece a tím podporuje zažívání. Může také likvidovat bakterie, jako je H. Pylori a tak pomoci zabránit vzniku žaludečních vředů.
  6. ochrana srdce
    Chilli prokazatelně vede ke snížení cholesterolu v krvi, triacylglycerolů a agregaci krevních destiček. Dokáže naředit krev stejně jako aspirin a bez vedlejších účinků.

 

Víte, že nejpálivější chilli na světě je Smokin Ed’s Carolina Reaper obsahující podle Quinnessovy knihy rekordů 1.569.300 Scoville Heat Units (SHU)? Ovšem při individuálních testech dosáhla až na 2,2 milionu SHU!

 

7 tipů k vaření pálivých jídel

Máte rádi pálivá jídla? Dosud jste nejspíše používali běžně dostupné chilli, jako je Cayenský pepř, Jalapeňo apod.

Je načase vyzkoušet něco ostřejšího, dostupnost pálivějších až extrémně pálivých chilli papriček je stále lepší. Rovněž si je můžete snadno vypěstovat sami v domácích podmínkách.

  • ochrana pokožky
    Při přípravě extrémně pálivých chilli použijte nejlépe latexové rukavice, které seženete v každé lékárně. Pálivá složka kapsaicin snadno ulpívá na pokožce a mnohdy nepomůže ani umytí. Vyvarujte se také styku se sliznicí, např. si nemněte oko. Při zasažení oko důkladně oplachujte tekoucí vodou.
  • ředění
    Pokud přidáváte extrémně pálivé chilli do jídla poprvé, začněte s půlkou papričky. Vždy můžete přidat další, jakmile to s pálivostí přeženete, budete muset přidávat ostatní ingredience jako např. rajčatovou omáčku, fazole apod. Ne nadarmo se nazývá jedna z druhů chilli 7 Pod (nebo také Pot) podle toho, že jeden lusk (ang. pod) vystačí na 7 hrnců (ang. pot) guláše.
  • odstranění semínek
    Jestliže chcete snížit pálivost papričky, odstraňte semínka a světlé blány z vnitřní části. Ty obsahují nejvíce kapsaicinu.
  • vychutnávejte
    Při honbě za extrémní pálivostí, si nezapomeňte také vychutnávat různorodé chutě každého druhu chilli papričky. Mnohé mají ovocnou chuť, která jídlo ozvláštní. Vaření je o chuti, ne o snaze pokořit vlastní práh bolesti.
  • zvyšování dávek
    Člověk si zvykne na ledacos. Takže pokud máte pocit, že jste připraveni na další level, zvyšte dávku chilli. Nebo přejděte na pálivější odrůdu.
  • rozdělení jídla
    V případě, že vaříte pro více lidí s různým stupněm tolerance pálivosti, jednoduše oddělte část jídla a do zbylé části přidejte více chilli. Můžete klidně uvařit stejné jídlo pro děti a do své porce dodat papričku.
  • užijte si pálivost
    Každý svůj stupínek po stupnici pálivosti chilli papriček si užívejte. Ostrá chuť je velice příjemná, pokud ji nepřeženete. Stopa pálivosti po dobrém jídle zůstává i několik hodin.

Recepty na vegan chilli pochoutky

Dočetli jste až sem? Zasloužíte si pěkně ostrou odměnu! Připravila jsem pro vás recepty na lahodné chilli dobroty.

Čočkovo-lilkové chilli mole
Chilli verde con papas
Chilli s chipotle, batáty a růžičkovou kapustou

Stáhnout recepty