Miluju husté zeleninové polévky. Kolikrát se mi doma smějou, že už to není polévka, ale kaše. Květáková polévka se mi ovšem povedla dostatečně tekutá. S mou verzí se teď s vámi ráda podělím.

Budeme potřebovat:

  • olej
  • pórek
  • sušené bylinky – medvědí česnek a libeček
  • mrkev a petržel
  • kdo má k dispozici – domácí zeleninový vývar
  • květák
  • brambory
  • rostlinnou smetanu
  • na dochucení – sůl, omáčku tamari, lahůdkové droždí, čerstvě mletý pepř a chilli

Množství si určete podle svých potřeb. Já vařím vždy plný velký hrnec a polévku jíme i 3 dny.

Jak vaříme:

V hrnci si na oleji osmahneme nadrobno nakrájený pórek, zasypeme hojně medvědím česnekem a libečkem. Mrkev a petrželku si nakrájíme na malé kostičky a přisypeme do hrnce. Podlijeme vodou a necháme pár minut dusit.

Zatím si připravíme květák – rozdrobíme na menší růžičky, košťál nakrájíme na drobno. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vše přidáme do hrnce a zalijeme domácím zeleninovým vývarem nebo vodou. Osolíme a necháme vařit doměkka.

Před koncem varu přidáme rostlinnou smetanu. Část polévky rozmixujeme a vlijeme zpět. Dochutíme tamari omáčkou, lahůdkovým droždím a na talíři posypeme čerstvě mletým pepřem a chilli.

Dobrou chuť!

Tip: pro krásně žlutou barvu můžeme přidat kurkumu.

Nechte si zasílat další zajímavé články na e-mail

Líbil se vám článek? Sdílejte jej mezi své přátele.