Miluju husté zeleninové polévky. Kolikrát se mi doma smějou, že už to není polévka, ale kaše. Květáková polévka se mi ovšem povedla dostatečně tekutá. S mou verzí se teď s vámi ráda podělím.
Budeme potřebovat:
- olej
- pórek
- sušené bylinky – medvědí česnek a libeček
- mrkev a petržel
- kdo má k dispozici – domácí zeleninový vývar
- květák
- brambory
- rostlinnou smetanu
- na dochucení – sůl, omáčku tamari, lahůdkové droždí, čerstvě mletý pepř a chilli
Množství si určete podle svých potřeb. Já vařím vždy plný velký hrnec a polévku jíme i 3 dny.
Jak vaříme:
V hrnci si na oleji osmahneme nadrobno nakrájený pórek, zasypeme hojně medvědím česnekem a libečkem. Mrkev a petrželku si nakrájíme na malé kostičky a přisypeme do hrnce. Podlijeme vodou a necháme pár minut dusit.
Zatím si připravíme květák – rozdrobíme na menší růžičky, košťál nakrájíme na drobno. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vše přidáme do hrnce a zalijeme domácím zeleninovým vývarem nebo vodou. Osolíme a necháme vařit doměkka.
Před koncem varu přidáme rostlinnou smetanu. Část polévky rozmixujeme a vlijeme zpět. Dochutíme tamari omáčkou, lahůdkovým droždím a na talíři posypeme čerstvě mletým pepřem a chilli.
Dobrou chuť!
Tip: pro krásně žlutou barvu můžeme přidat kurkumu.