Sodík řadíme mezi minerální látky – makroelementy.

Jak je nám sodík prospěšný?

  • sodík je nezbytný pro hospodaření s vodou
  • reguluje její množství v buňce i okolí
  • udržuje osmotický tlak
  • řídí hospodaření s kyselinami a zásadami
  • je nezbytný pro udržování acidobazické rovnováhy
  • ovlivňuje příjem cukru a aminokyselin v buňkách
  • zajišťuje správnou funkci nervů a svalů

Zdroje sodíku

DDD 500 mg pro dospělého člověka (1,25 g kuchyňské soli). V horkých jižních zemích a při silném pocení je denní spotřeba zvýšená. Do organismu se dostává jako součást ve vodě rozpustných sodíkových solí.

Zdroj: kuchyňská sůl, v potravě sodné uhličitany, fosforečnany, laktáty, citráty. Uzené, solené výrobky, chléb, prášek do pečiva.

Přebytky jsou vylučovány ledvinami a potem.

brambůrky, 1 balení 1 300 mg
pomerančový džus, hrnek 2,5 mg
rajče, středně velké 11 mg
karotka, středně velká 21 mg

Důsledky nedostatku sodíku

Dlouhodobé silné zvracení, pocení či průjem má za následek slabost, netečnost, pokles krevního tlaku až křeče a poruchy vědomí.

Předávkování sodíkem

Příjem ve stravě je často nadbytečný a může vyústit ve vysoký tlak, bolest hlavy, hromadění vody (edémy), poškození ledvin a srdce.

Makroelementy – sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, chlór, síra.