Sodík řadíme mezi minerální látky – makroelementy.
Jak je nám sodík prospěšný?
- sodík je nezbytný pro hospodaření s vodou
- reguluje její množství v buňce i okolí
- udržuje osmotický tlak
- řídí hospodaření s kyselinami a zásadami
- je nezbytný pro udržování acidobazické rovnováhy
- ovlivňuje příjem cukru a aminokyselin v buňkách
- zajišťuje správnou funkci nervů a svalů
Zdroje sodíku
DDD 500 mg pro dospělého člověka (1,25 g kuchyňské soli). V horkých jižních zemích a při silném pocení je denní spotřeba zvýšená. Do organismu se dostává jako součást ve vodě rozpustných sodíkových solí.
Zdroj: kuchyňská sůl, v potravě sodné uhličitany, fosforečnany, laktáty, citráty. Uzené, solené výrobky, chléb, prášek do pečiva.
Přebytky jsou vylučovány ledvinami a potem.
brambůrky, 1 balení | 1 300 mg |
pomerančový džus, hrnek | 2,5 mg |
rajče, středně velké | 11 mg |
karotka, středně velká | 21 mg |
Důsledky nedostatku sodíku
Dlouhodobé silné zvracení, pocení či průjem má za následek slabost, netečnost, pokles krevního tlaku až křeče a poruchy vědomí.
Předávkování sodíkem
Příjem ve stravě je často nadbytečný a může vyústit ve vysoký tlak, bolest hlavy, hromadění vody (edémy), poškození ledvin a srdce.
Makroelementy – sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, chlór, síra.