Vlašáky jsou v českých končinách vyhledávanými ořechy zejména v období před Vánocemi. Jsou hojně používanou ingrediencí ve vánočním cukroví. V našich klimatických podmínkách se Ořešáku královskému poměrně dobře daří, stromy jsou ozdobou nejedné větší zahrady a často se vysazují i podél silnic. Sběrači vyrážejí na podzim (ořechy dozrávají od srpna do září), zahlédnout je můžete právě u silnic s velkými plachtami roztaženými pod stromy. Letošní úroda byla oproti minulému roku hojná, což se odrazilo i na ceně. Celé ořechy se u drobných prodejců dají koupit okolo 50 Kč.

Zásobárna bílkovin, aminokyselin, vitamínů, živin a energie

vlašské ořechyNa veganům často pokládanou otázku “Odkud bereš bílkoviny?” lze snadno odpovědět mimo jiné i poukázáním na vlašské ořechy. Pro srovnání – půl kila ořechů má obdobnou hodnotu bílkovin jako 2,5 kila vajec. Navíc obsahují všechny pro život důležité aminokyseliny, zejména omega-3-mastnou kyselinu, která podporuje rozvoj mozku u dětí, pozitivně působí na kardiovaskulární choroby a proti riziku aterosklerózy. Z vitamínů je pro své konzumenty vlašský ořech bohatou zásobárnou B1, B3, B6 a E, dále pak vápníku, fosforu, hořčíku, mědi, jódu a zinku.

Ženy jistě ocení pozitivní vliv na krásu – získají zdravé vlasy, pokožku, nehty. Za zmínku stojí také zlepšení sexuální potence.

Makra vlašských ořechů: tuky 70 %, bílkoviny 18 %, sacharidy 2 %

Jak vlašské ořechy uskladnit?

Ořechy skladujte v suchém a dobře větraném prostředí, zabráníte tak tvorbě plísní. Pokud takovou místnost nemáte, nezbývá než vlašáky vyloupat. Tuto činnost si zjednodušíte namočením ořechů přes noc do slaného nálevu. Vyloupávání bude snadnější, nerozbijete si oříšky na padrť a budou vypadat jako čerstvé. Takto připravené vlašáky skladujte v dobře uzavřené nadobě v lednici (vydrží cca 4-6 měsíců) nebo v mrazáku (max jeden rok).