Jistě jste se již setkali s namáčenými nebo klíčenými semínky. V obchodech narazíte zcela běžně mezi nabídkou balených salátů na naklíčené mungo. Příprava zdravé bomby v domácích podmínkách je přitom velmi jednoduchá.

Co lze namáčet a naklíčit

Pro namáčení a klíčení se hodí téměř všechna jedlá zrna, semena a ořechy. Pozor ovšem na fazole, ty jsou v syrovém stavu jedovaté. Látky způsobující otravu se tepelnou úpravou neutralizují. Vyjímkou jsou již zmiňované fazole mungo chutí připomínající čerstvý hrášek.

Proč je namáčení a klíčení zdravé

Všechna semena disponují ochranou, která jim umožňuje přežít putování trávicí soustavou a vyjít ven připravená vzejít na novém místě daleko od mateční rostliny. Pokud je ovšem namočíte do vody, navodíte předběžné klíčení aktivací enzymů. Namáčená či naklíčená semena jsou biologicky využitelnější, voda odplaví fytáty (blokují příjem zinku a jiných minerálních látek), oxyláty (zabraňují příjmu vápníku) a další látky zabraňující předčasnému klíčení. Klíčky navíc obsahují významné množství vitamínu C.

Jak namáčet

Semena, zrna i ořechy namáčejte jednoduše ponořené do vody na několik hodin. Například dýňovému semínku postačí 1-4 hodiny, ale kukuřice potřebuje až 12 hodin.

Jak klíčit

Klíčení už zabere více času – zhruba 2-5 dní. Semena musíte po celou tu dobu udržovat vlhká a dvakrát denně proplachovat, aby nezačala zahnívat. Pokud chcete mít klíčky křehké, klíčící nádobu držte v temné místnosti, pro zajištění chlorofylu postačí nechat klíčky na světle poslední den. Jako klíčící nádoba skvěle poslouží pet láhev s otevřeným víčkem a pár dírkami vespod. Klíčící semena nevyschnou a snadno je propláchnete. Zakoupit se dají i speciální klíčící soupravy misek nebo přístroje, které výrazně ulehčí celý proces. Semínka jako je řeřicha nechte naklíčit na buničině, za pár dní průběžného zavlažování sklízíte klíčky jednoduše nůžkama.

Na obrázku jsou vypsána nejběžnější namáčená a klíčená semena, zrna i ořechy.

namáčení-klíčení

Zdroje:

Gurmánská živá strava – Růžena a Andreas Wegenerovi