Možná znáte ve svém okolí nějakého vegetariána. Odmítání konzumace masa již není vnímáno jako něco podivného. Mnoho lidí takové rozhodnutí chápe a toleruje. Naproti tomu veganství se často zdá většině až příliš extrémní. Málokdo si dokáže představit svůj život bez veškerých živočišných složek. Tedy nejen bez masa, ale také bez vajec a mléka.

Kdo je vegan?

Vegan odmítá konzumaci všech živočišných složek – masa, vajec a mléka. Rovněž se vyhýbá používání vedlejších produktů ze živočišné výroby – kůži, peří, kostí, srsti. Netoleruje pokusy na zvířatech a jejich zneužívání pro lidskou potěchu.


Nechce se ti číst? Celý článek jsem pro tebe namluvila!


Proč se člověk stane veganem?

Dalo by se říct, že jsou v základě dva důvody, které vedou na cestu veganství:

Etika – odmítání zabíjení a vykořisťování zvířat. Ekologické dopady na planetu. Snaha o udržitelné chování každého jednotlivce.

Zdraví – rostlinná strava má na lidský organismus blahodárný vliv. Snadněji lze udržovat optimální tělesnou váhu, odlehčuje trávení, nabíjí tělo novou energií.

Mnoho veganů bylo nejdříve nějaký čas vegetariány. Ale protože se dále zajímali o dopady živočišné produkce, případně o své zdraví, logickým krokem se stalo veganství. Častým pozitivním jevem je odbourání mnohých zdravotních problémů po ukončení konzumace mléka a mléčných produktů, kterými vegetariáni ve velké míře nahrazují masné výrobky.

Zajímavou přednášku na téma (ne)vhodnosti mléčných výrobků si poslechněte ve videu níže. Přednášejícím je uznávaný odborník na výživu Martin Jelínek.

Když vysadím maso, mléko i vejce, co budu jíst?

Teď se jistě zhrozíte, co tedy vegani jedí? Nechybí jim nějaké vitamíny, bílkoviny apod? Není třeba se obávat. Naopak rostlinná strava obsahuje veškeré potřebné složky pro správný vývoj organismu. Množství zeleniny a ovoce, luštěnin i ořechů, které jsou základním stavebním kamenem jídelníčku nabízí mnohem pestřejší skladbu, než je tomu tak u velké části naší populace konzumující junk food, každodenní porci masa k obědu (kdy zelenina je pouhou okrasou, která na talíři stejně zůstane), průmyslově zpracované potraviny, obarvované uzeniny a nastavované jogurty.

Jak zajistím dostatečný příjem bílkovin?

Můžete namítnout, že komplexní bílkovinové spektrum lze získat jen z masa a mléčné syrovátky. Rostlinné bílkoviny sice nejsou většinou tzv. plnohodnotné (neobsahují kompletní aminokyselinové spektrum), ale existují výjimky potvrzující toho rozšířené pravidlo.

Optimální spektrum aminokyselin obsahuje: quinoa 14 g/100 g, chlorela 65 g/100 g, konopné semínko až 40 g/100 g a spirulina až 70 g/100 g.

Výborným zdrojem bílkovin jsou luštěniny. Ty se doporučují navzájem kombinovat s dalšími zdroji bílkovin – zajistíte si již zmíněné komplexní spektrum.

Luštěniny a luštěninové produkty jsou vynikající náhradou za živočišné potraviny, a to především díky vysokému obsahu kvalitních bílkovin. Jsou bohaté i na vlákninu, vitaminy skupiny B (kromě B12), železo, zinek a jiné minerály.
Zdroj Průvodce veganstvímbrožura ke stažení zde.

Jakou náhradu zvolit místo mléka?

Za kravské mléko je náhrad hned celá řada. Prodejci už trend rostlinné stravy zaregistrovali a pružně zareagovali zařazením rostlinných nápojů do své nabídky. Sójový nebo rýžový nápoj už seženete téměř všude. Nabídku dále rozšiřují např. ovesné, mandlové a kokosové nápoje. Tyto rostlinné nápoje jsou navíc obohacené o další vitamíny, zejména o vitamín B12 a o vápník.

Odradit kupujícího může často vyšší cena. Není tedy nic jednoduššího, než si vyrobit rostlinné mléko doma. Zde se fantazii meze nekladou. Využijete rýži, kokos, ořechy, semínka… Postup bývá stejný – surovinu necháte několik hodin namočenou ve vodě, pak rozmixujete, doplníte vodou a přefiltrujete. Podrobný postup a tipy na výrobu najdete např. na blogu veganka.cz.

A co vajíčka?

Divili byste se v kolika receptech lze vajíčka jednoduše vynechat a nic se nestane. Pokud však potřebujeme náhradu, nabízí se oblíbená hraška (na obalování), banán (do sladkých jídel), někdy stačí přidat jen olej.

Recept:
Oblíbená míchaná vajíčka – tofíčka – připravíte z bílého tofu, kurkumy (pro barvu) a černé soli (dodá autentickou chuť slepičích vajec).

Je pro mě rostlinná strava vhodná?

Zapomeňte na předsudky o nedostatečné rostlinné stravě. Pokud budete dodržovat pestrost, rostlinná strava naopak odstraní mnoho zdravotních problémů. O prospěšnosti rostlinné stravy nepochybují přední významné světové organizace a veganství doporučují. Viz. seznam na webu soucitne.cz.

A co malé děti? Výborným zdrojem doporučení pro děti, těhotné a kojící ženy je stejnojmenná brožurka vydaná hnutím Nesehnutí a propagovaná Českou veganskou společností. Brožurka je ke stažení zde.

Ani rozšířený mýtus o slabém neduživém těle bez masa neobstojí. Mezi špičkovými sportovci je spousta veganů. Patří mezi ně papř. populární ultramaratonec Scott Jurek, horolezec Kuntal Joisher (pokořil v roce 2016 Everest), jeden z nejsilnějších mužů planety Patrik Baboumian a mnoho českých sportovců – zmíním za ženskou část thaiboxerku Lindu Maruščákovou.

Na co si dát pozor

Čtěte pozorně složení každé potraviny. Nezapomínejte na tzv. éčka – některá jsou vyrobená z živočišných složek. Např. rozšířená košelina E120 se vyrábí z vysušených těl hmyzu červce nopálového. Běžně se označuje jako přírodní červené barvivo. Jedná se však o kontroverzní aditivum spojované s dětskou hyperaktivitou a alergickými reakcemi. Seznam éček s možností filtrování naleznete na webu soucitně.cz.

Nepřežívejte na přílohách. Vzdát se masa neznamená zůstat jen u brambor, rýže, těstovin. Rostlinná strava je pestrá a variabilní. Inspirujte se na různých veganských blozích a kuchařkách.

Doplňujte vitamín B12. Jeho nedostatek se sice projeví až po několika letech, ale nenechte dojít situaci až tak daleko. Vybírejte si obohacené potraviny (již zmíněné rostlinné nápoje), případně suplementujte v tabletách.

Ještě nejste vegan? Vyzkoušejte některou z veganských výzev. Je jich plný internet.

Nechte si zasílat další zajímavé články na e-mail

Líbil se vám článek? Sdílejte jej mezi své přátele.